sobota, 4 lutego 2017

Empanady

W Argentynie empanady można spotkać dosłownie wszędzie, w sklepach restauracjach, pubach,
z przeróżnymi farszami; z wołowiny, kurczaka, krabów i wegetariańskie z kaszą i dodatkami owoców i warzyw, łatwo je odróżnić bo każdy rodzaj ma inny wzorek robiony przy zlepianiu ciasta.
Ważne jest dobrze zrobione ciasto, ja do 1 kg. mąki dodaję 200 mililitrów oliwy, sól i gorącą wodę,
zagniatam ciasto jak na pierogi, przykrywam ściereczką żeby odpoczęło ok. 6 godzin.
Najczęściej robię farsz z wołowiny,  zawsze kroję mięso bardzo drobno, podsmażam, podlewam trochę wodą i duszę do miękkości razem z podsmażoną cebulką, pokrojoną papryką, różnymi przyprawami; sól, pieprz, chili, oregano, bazylia.
Do zimnego farszu dodaję ugotowane, pokrojone jajka i czerwoną fasolę.
Dobrze smakują z farszem ze szpinaku z fetą i suszonymi pomidorami, czosnek i tymianek ale trzeba dobrze odparować szpinak albo dodac troszkę bułki tartej.
Do farszu z piersi kurczaka bardzo drobno pokrojonej i uduszonej z przyprawami dodaję oliwki czarne i zielone, utarty żółty ser i trochę kaparów.
Moje farsze są pikantne, ale każdy powinien doprawiać sobie do swojego smaku i w zależności dla kogo robimy, dzieciom [bardzo lubią] polecam delikatniejsze doprawienie, i trochę mniejsze i pieczone w piekarniku z ładnym wzorkiem przy zlepianiu, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Te empanady są duże i z dużą ilością farszu bo są pieczone, jeśli chcemy usmażyć we frytownicy [są smaczniejsze] to trzeba nałożyć trochę mniej farszu i bardzo dobrze zlepić żeby się nie rozkleiły podczas smażenia
.Bardzo smaczny też jest farsz z kiełbasy salami i własnymi dodatkami wg. gustu i pomysłu.
Lubię empanady, ale mi nie zastąpią naszych, polskich pysznych pierogów, z mięsem, wiejskich, ruskich, lubelskich czy leniwych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz